Behandel technieken

Tijdens de behandeling werk ik met hands-on technieken die zich richten op het bewegingsapparaat van het dier. Het bewegingsapparaat is een complex mechanisme met verschillende onderdelen. Het bestaat uit botten, kraakbeen, spieren, pezen, ligamenten, fascia en zenuwen. Al deze onderdelen werken met elkaar samen. Tijdens een behandeling worden blokkades in het lichaam opgespoord en indien mogelijk verholpen.

De hands-on technieken bestaan uit: sportmassage, myofascial release en TCM technieken.
Daarnaast werk ik met aanvullende behandel technieken zoals: chinese dry-needling, manuele lymfetrainage, allround medical taping en aromatherapie.


Sportmassage & myofascial release

Sportmassage en myofascial-release is een hands-on techniek die zich richt op spieren, pezen, ligamenten en fascia van het dier. Door middel van deze massage technieken worden blokkades in het lichaam opgespoord en indien mogelijk verholpen.

Massage stimuleert de doorbloeding in het lichaam en verhoogt de afvoer van afvalstoffen. Het vermindert niet alleen blessures, maar helpt ook blessures te voorkomen. Uw paard of hond krijgt meer bewegingsvrijheid, een betere spieropbouw en wordt soepeler in het gebruik van zijn lichaam. Daardoor verbetert de coördinatie, balans en de sportprestatie.
Massage zorgt ook voor ontspanning doordat uw dier lekkerder in zijn vel zit en helpt om het hele lichaam en psyche van het dier in een betere conditie te krijgen. Daarnaast is het doel van massage om het bewustzijn van uw dier over zijn eigen lichaam te vergroten.


TCM technieken

TCM staat voor traditional Chinese medicine = traditionele Chinese geneeskunst.
Tijdens mijn behandelingen werk ik met verschillende technieken uit de TCM:

Guasha

Guasha is een van de vele technieken uit de TCM.Guasha is een samenvoeging van GUA wat staat voor schrapen en Sha wat opeenhopingen betekend. Het is een schraaptechniek die zich richt op de meridianen, maar ook kan worden toegepast op de myofasciale ketens in het lichaam. Voor het schrapen wordt een jade steen gebruikt.

Guasha:
- Stimuleert de doorstroming, zet de Qi in beweging
- Heft stagnaties en blokkades op
- Kan door het opheffen van blokkades (emotioneel/fysiek) een pijn verlichtend effect hebben
- Werkt ontzurend en ontgiftend
- Stimuleert het lymfesysteem
- Stimuleert de parasympaticus
- Ondersteunt het zelfhelend vermogen
- Brengt balans in het lichaam

 

- Zheng Gu, bone setting
- Chinese dry needling
- Tui-na massage
- Cupping
- Moxa

Aan deze pagina wordt gewerkt, binnenkort meer info over alle behandel technieken.


Manuele lymfedrainage

Manuele lymfe drainage is een zachte en subtiele massagetechniek die het lymfesysteem stimuleert, waardoor de afvoer capaciteit van het lymfevocht wordt verhoogt. Daardoor kunnen afvalstoffen en ziektekiemen sneller het lichaam verlaten.
Manuele lymfe drainage is ook van positieve invloed op het zenuwstelsel en dan voornamelijk het parasympatische deel. Dit deel wordt aangesproken in rust en ontspanning en zorgt onder andere voor herstel binnen het lichaam.
MLD zorgt dus voor een reeks aan reacties binnen het lichaam:
- Het zorgt ervoor dat de afvoer van afvalstoffen en ziektekiemen wordt verhoogd
- Het bevordert herstelprocessen in het lichaam
- Draagt bij aan de algehele afweer van het dier

De manuele lymfedrainage zet ik in als aanvullende behandel techniek in situaties waarin het dier moet herstellen, bijvoorbeeld na blessure, trauma of operatie. Bij stalbenen, oedemen, slecht helende wonden, zomereczeem en een slechte algehele weerstand.


Allround medical taping

Allround medical taping bij dieren biedt meer dan alleen ondersteuning aan het bewegingsapparaat
Taping activeert het zelfgenezend vermogen van het lichaam, waardoor er een sneller herstel van blessures plaatsvindt. Het taping concept bestaat uit verschillende technieken, waarmee diverse weefsels in het lichaam beïnvloedt kunnen worden. Zo kan er gewerkt worden met de spieren, gewrichten, pezen, ligamenten, bloedcirculatie en het lymfesysteem.

De taping zet ik in als aanvullende behandel techniek ter ondersteuning van de huidgenezing, spierfuncties, fasciaketens en gewrichten. Taping geeft pijnverlichting en verbetert het functioneren van het bewegingsapparaat. Het bevordert de bloedcirculatie en de genezing.

Een mooi voorbeeld in de praktijk is taping ter ondersteuning van een patella luxatie bij honden. Door het tapen krijgt het gewricht meer stabiliteit, wordt de poot beter belast, wordt de spier sterker en heeft de hond minder tot nauwelijks last van de patella luxatie.

Eigenschappen van de tape
De tape is een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. Deze is aangebracht in een speciaal patroon waardoor de tape ventileert. De tape wordt daardoor goed verdragen en irritaties komen zelden voor.
De tape is 140% rekbaar wat vergelijkbaar is met de huid. De tape voelt daardoor ook aan als een tweede huid.
De tape blijft goed zitten op een dunne en schone vacht. Afhankelijk van het te behandelen gebied blijft de tape +/- 4 tot 8 dagen zitten.


Aromatherapie

Tijdens de massage behandeling maar ik gebruik van essentiële oliën. Deze kunnen de massage behandeling op verschillende manieren ondersteunen. Ze helpen het dier te aarden, te openen, verlichten pijn of ongemak, bevorderen herstel, etc.
Ik werk alleen met de essentiële oliën van het merk Young Living. Deze oliën zijn puur, van hoge kwaliteit en veilig voor mens en dier.
Essentiële oliën zijn niet alleen in te zetten tijdens een massage behandeling, maar ook ter ondersteuning van de gezondheid van mens en dier. In het dagelijkse leven gebruik ik de oliën bij wondjes, insectenbeten, blauwe plekken, etc.
Lees hier verder voor meer informatie over essentiële oliën.

© 2015 - 2021 Sandra Vinken Dierentherapie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel